poniedziałek, 7 marca 2016

Jeden ze składników pokarmowych

Jeśli mówimy o białku, to zasadniczo wskazujemy na jeden z trzech głównych składników pokarmowych, z jakim mamy do czynienia. Mówimy o tłuszczach, mówimy o węglowodanach oraz o białku. Spośród tych trzech składników pokarmowych szczególną rolę i miejsce odgrywa białko. Zasadniczo bowiem tłuszcze i węglowodany mogą być w naszym organizmie gromadzone na zapas, na czas, gdy jego podaż będzie zmniejszona. Zupełnie inaczej sytuacja wygląda w przypadku białka. Jest ono bardzo ważnym składnikiem naszego organizmu, ale problem tkwi w tym, że nasz organizm nie jest w stanie przechować owego białka gdzieś w organizmie, nie jest w stanie go zgromadzić na zapas.

Białko w organizmie

Białko jest w naszym organizmie przetwarzane natychmiast. Z uwagi na to, że nasz organizm potrzebuje tego białka niemalże każdego dnia, potrzebuje go cały czas, musi być ono dostarczane każdego dnia. Białko zajmuje bardzo ważne miejsce w naszym organizmie, jest ono kluczowe do tego, abyśmy mogli mówić o prawidłowym funkcjonowaniu, o zachowaniu dobrego zdrowia. Białko znajduje się niemalże w całym naszym organizmie, w różnych jego częściach, a tym samym przekłada się to na konieczność stałego jego dostarczania. Białko mamy obecne prawie we wszystkich płynach ustrojowych oprócz moczu oraz żółci. Poza tym białko jest obecne również w mięśniach, w naszej skórze, jest obecne w różnych narządach naszego ciała jak również w gruczołach.

Białko a regeneracja komórek

Jeśli więc mówimy o prawidłowym wzroście naszych komórek, jeśli mówimy o prawidłowej regeneracji naszych komórek, to białko jest tutaj kluczowe, jest elementem nieodłącznym. W sposób szczególny musimy zwrócić uwagę na to, że białko jest bardzo ważne dla dzieci, dla nastolatków oraz dla kobiet w ciąży. Dlatego też każdy z nas powinien zadbać o to, aby jego dieta zawierała odpowiednią ilość białka i to tego dobrego, pełnowartościowego białka. W przeciwnym razie będziemy mówili o niedoborze białka, o różnych dolegliwościach związanych z brakiem odpowiedniej ilości białka w tym wszystkim, co spożywamy każdego dnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz